12.12.13

Στη βουλή οι αποζημιώσεις οστρακοκαλλιεργητών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, σχετικά με τις αποζημιώσεις οστρακοκαλλιεργητών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κατά τη διάρκεια του 2010, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου, σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή από φυτοπλαγκτόν στις οστρακοκαλλιέργειες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν και η κοινοποίηση της καταστροφής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενεργοποίηση του Μέτρου 2.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και την έγκριση αποζημιώσεων έγινε από την πλευρά των οστρακοκαλλιεργητών τον Σεπτέμβριο του 2010, η πρόσκληση για τις αποζημιώσεις εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012.
Στο διάστημα αυτό έληξε η άδεια λειτουργίας στις τρεις από τις πέντε μονάδες που επλήγησαν από την καταστροφή. Επίσης λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή αυτό το διάστημα οι μονάδες δεν ήταν παραγωγικές. Το Νοέμβριο του 2012 ανανεώθηκαν οι άδειες λειτουργίας των τριών μονάδων οστρακοκαλλιέργειας και τον Απρίλιο του 2013 εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις. Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα οι μονάδες να χάσουν την παραγωγή και αυτής της χρονιάς λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ και οι αποζημιώσεις εγκρίθηκαν μόνο για τις τρεις από τις πέντε μονάδες.
Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος των αποζημιώσεων που εγκρίθηκαν είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που προτάθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας προτάθηκαν αποζημιώσεις ύψους 1.041.000€ και για τις πέντε μονάδες, ενώ οι τελικές εγκρίσεις αφορούν μόνο τις τρεις και φτάνουν στο ύψος των 75.000€. Η απώλεια των εσόδων από την υπολειτουργία των μονάδων όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται σε 1.600.000 €, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα χρήματα της προκήρυξης δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν από άλλες περιοχής και στην περίπτωση μη απορρόφησής τους θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό ταμείο Αλιείας.
Επειδή, η οστρακοκαλλιέργεια είναι μία πολύ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα ειδικά για μία περιοχή, όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία οι δείκτες ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι και η ανεργία υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνολικές συνθήκες στη χώρα είναι τραγικές,
Επειδή, με την καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών διοικητικών αποφάσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων οι μονάδες οστρακοκαλλιέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εσόδων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λάβουν άμεσα οι οστρακοκαλλιεργητές την αποζημίωση που δικαιούνται; Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί μία νέα εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών και της ανάλογης αποζημίωσης των οστρακοκαλλιεργητών σύμφωνη με το πραγματικό μέγεθος της ζημίας, όπως προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να εξακριβωθούν οι αιτίες της μεγάλης καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του ζητήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποτραπούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον;».

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.