27.11.13

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη δημοσιοποίηση πριν έναν χρόνο στο περιοδικό Ηot Doc της λίστας Λαγκάρντ.
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον δημοσιογράφο, παρά την εισαγγελική πρόταση ενοχής. Είχε προηγηθεί η αθώωση του δημοσιογράφου, εκδότη του περιοδικού, από το Μονομελές Αυτόφωρο, απόφαση κατά της οποίας στράφηκε η Εισαγγελία, ασκώντας έφεση υπέρ του νόμου.
Νωρίτερα, στην απολογία του, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για «συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ» και υποστήριξε πως στόχος της δημοσιοποίησης της λίστας ήταν «να αποκαλυφθεί το σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα και βρίσκεται στη λίστα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς άλλες χώρες αξιοποίησαν αντίστοιχα στοιχεία.
Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι το διακύβευμα της λίστας είναι «η κοινωνία η οποία εξαπατάται» και τόνισε: «Η λίστα είναι συγκλονιστική. Αποκαλύπτει το σύστημα διαφθοράς. Περιλαμβάνει πρώην εισαγγελέα και νυν γενικό γραμματέα, εκδότες, συμβούλους του πρωθυπουργού, επιχειρηματίες. Κανένας τους δεν ελέγχθηκε». Επεσήμανε, επίσης, ότι στο επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού του ουδέποτε γράφτηκε πως τα ονόματα της λίστας ήταν φοροφυγάδες ή ένοχοι αδικημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.