28.11.13

Δημήτρης Χαρίτου: «Κάποιοι φοβούνται το μέλλον της κοινωνίας των πολιτών»

Συνθήκη της Λωζάνης. Μια πολυμερής συνθήκη ειρήνης  που «κακοποιήθηκε» σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και από πολλές πλευρές, στο τμήμα της που αναφέρεται στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Στη διημερίδα για τα ενενήντα χρόνια της συνθήκης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, δυστυχώς επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να αμαυρωθεί, για άλλη μια φορά, από αυτούς που τους στοιχειώνει το παρελθόν και τους φοβίζει το μέλλον της κοινωνίας των πολιτών.
Ο λόγος για την ελληνική και τουρκική διπλωματία που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, αρνούνται πεισματικά τον ουσιαστικό ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ των πολιτών και αναπολούν τους παράλληλους μονολόγους. Ο «εθνοαμήντωρ», διχαστικός λόγος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγος από το παρελθόν -ως βάλσαμο στον πόνο μιας φτωχοποιημένης κοινωνίας- ήταν το αναπάντεχο δώρο στην άλλη πλευρά για να επιβεβαιώνει το δόγμα της, ότι τα μειονοτικά θέματα είναι στη δική της, αποκλειστική αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται. Τα όσα διεμήφθησαν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Προφανώς, όχι τυχαία, χάθηκαν δήθεν στη μετάφραση. Ούτε ασφαλώς τυχαία, οι επίσημες εκπροσωπήσεις, επιδόθηκαν σε επιδεικτικές αποχωρήσεις, προς έκπληξη των παρευρισκομένων.
Σοβαρές προσεγγίσεις, πρωτόγνωρες σε κοινό διάλογο στην περιοχή. Φωνές λογικής, ομιλητών όπως των Χρήστου Ροζάκη, Νικηφόρου Διαμαντούρου, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Θάλειας Δραγώνα, Νέλλης Ασκούνη και άλλων, επιχειρήθηκε δυστυχώς να επικαλυφθούν από τους θορυβώδεις τυχοδιωκτισμούς πολιτευτή της μειονότητας και να αποσιωπηθούν στη συνέχεια από τη δημόσια συζήτηση.
Τώρα φωνασκούν οι κατ’ επάγγελμα θιασώτες της πόλωσης και της διαίρεσης των ανθρώπων στην περιοχή. Αυτή τη φορά όμως είναι μεγάλες οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από την ανάγκη για κοινό διάλογο, σε αντιδιαστολή με το διάλογο «κωφών», από μια νέα κοινωνία των πολιτών που έρχεται στο προσκήνιο, συμμετέχει και διεκδικεί το μέλλον της. Αυτήν οφείλει να αφουγκράζεται και να εκφράζει με όσα λέει, αλλά και όσα πράττει η Ριζοσπαστική Αριστερά.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/11/13 10:28

    Δεν ξέρω ποιος το έγραψε. Από το πιάτσα το περίμενα, από το Χαρίτου όχι. Ρε Δημήτρη "επαναστάτη", "εθναμύντωρ" νομίζω είναι η λέξη και όχι "εθνοαμήντωρ".

    Ο Δαπέργολας νομίζω θα με επιβεβαιώσει γιατί πράγματι δε στερείται εγκύκλιας και ειδικής μορφώσεως.

    Επί της ουσίας ρε Δημήτρη, τι σόι πολυπολιτισμική τοποθέτηση είναι αυτή;;;

    Τον Δαπέργολα το ρώτησες; Ξέρεις. Τον "επαναστάτη"¨καθηγητή που ρίχνει καθημερινά την Κυβέρνηση με τον Καραϊσκο αφού είστε παρείτσα στο αντιμνημονιακό κλαμπ (της σαχλαμάρας και τζάμπα μαγκιάς... δημοκρατικής πάντα και φιλολαϊκής).

    Τους τοπικούς πσεκαζμένους με τους οποίους θα κυβερνήσετε "ανεξαρτητα" και "ελληνικά"

    Ρε λαέ, πώς σε δουλεύουν έτσι;;;;

    Εντάξει, οι παλιοί απίστευτη σαπίλα.

    Οι ... επερχόμενοι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/13 13:06

    Όλος ο συριζα εκεί ήταν όπως κι εσυ.Και δεν έμεινες κι ευχαριστημένος.Μας ζαλίσατε στις μπούρδες κι έχετε και παράπονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.