23.10.13

Προβλήματα χρηματοδότησης για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στον Πρίνο

Προβλήματα χρηματοδότησης του προγράμματος των γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας αντιμετωπίζει η Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωσή του.
Η εταιρεία πιέζει, παράλληλα, προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση της παραγωγής της στην ΒΡ (έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία), η οποία σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μπορεί να συνοδευθεί από χρηματοδότηση των γεωτρήσεων, ενώ αποτελεί επιπλέον ισχυρό χαρτί φερεγγυότητας στην προσπάθεια της ελληνικής εταιρείας να δανειοδοτηθεί για το πρόγραμμά της.
Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής για τα επόμενα έξι χρόνια, ωστόσο για να υλοποιηθεί απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καθώς με το ισχύον καθεστώς τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι υποχρεωτικά ο αγοραστής του πετρελαίου του Πρίνου. Η Energean έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα τεσσάρων γεωτρήσεων, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός της παραγωγής, που κυμαίνεται σήμερα στα 1.500 -1.700 βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα η οικονομική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης να είναι οριακή.
Η Energean αναμένει τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα από τη 2η γεώτρηση στον Πρίνο - η πρώτη ήταν γεώτρηση εισπίεσης νερού - για να προχωρήσει στην επόμενη. Ωστόσο, το χρηματοδοτικό πρόβλημα θέτει υπό επανεξέταση τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό προβλέπει μία 4η γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.