30.10.13

Η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αγωγού ΤΑΡ από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σωστή κατεύθυνση

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» Δημήτρης Χαρίτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση που πήρε το σώμα σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αγωγό ΤΑΡ.
«Η χώρα μας με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης απέτυχε ή απέφυγε να αξιοποιήσει την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑP) προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Την περιόρισε σε φιλοξενούσα χώρα χωρίς να διεκδικήσει μετοχική συμμετοχή  στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού όταν η Τουρκία συμμετέχει με τον κρατικό ενεργειακό της φορέα και το ίδιο διεκδικεί και η Αλβανία.
Οι συνέπειες  από την διέλευση του αγωγού θα γίνουν εμφανείς στην περιοχή γιατί διέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 80% από γεωργικές εκτάσεις  και από καλλιεργήσιμη γη  υψηλής παραγωγικότητας και διασχίζει μεγάλες περιοχές δικτύων Natura και του εθνικού πάρκου ενώ δεν είναι σαφής ο τρόπος που θα αποζημιωθούν οι πληττόμενοι.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να απορρίψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία κινείται σε θετική κατεύθυνση και απηχεί τις διαθέσεις των πολιτών και των περιοχών που πλήττονται, αποτελεί παράλληλα μια ισχυρή διαπραγματευτική  βάση όχι μόνο για να αλλάξει η συγκεκριμένη όδευση που επέλεξε η εταιρεία, αλλά και να διεκδικηθεί να υπάρξει πρόβλεψη στη μελέτη εξόδου διασύνδεσης του αγωγού με τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά δίκτυα της περιοχής, να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη με ειδική τιμολογιακή πολιτική πρόσβασης σε φυσικό αέριο καθώς και ανταποδοτικός πόρος από τα τέλη διέλευσης για την περιοχή». Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση ακούσει την κοινωνία της περιφέρειας ή αν για μια ακόμη φορά κάνει πως δεν ακούει.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/10/13 18:48

    Οι ακαμάτηδες διδάσκουν, "Το δικα'ιωμα στη Τεμπελιά".
    Αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θα την γράψει στα α#δια της. Πουλάνε τρέλλα οι ακαμάτηδες, αυτά τα κάνεις όταν τον "Ενεργειακό Κόμβο" που διαφημίζουν σε κάθε προεκλογική περίοδο τον είχαν αντικαταστήσει με άλλο αναπτυξιακό αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/10/13 17:53

    Η βλακεία σύννεφο.Γιατί την απέρριψαν άραγε? Γινόμαστε Αλβανία του Χότζα και χειροκροτάμε.Κατά τα άλλα θέλουμε ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/11/13 07:45

    Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ως φαίνεται στο σχολείο διδάχθηκαν μόνο την άρνηση δηλαδή μόνο το όχι. Γι' αυτο για να επιτύχει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις οφείλουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να ρυθμίσουν τον εγκέφαλό τους στις ανάγκες της σύγχρονής εποχης. Αν δεν το πράξουν το μεροκάματο οι πολιτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θρακης θα το βλέπουν με τα κυάλια. Συγχρονιστείτε πριν σας φάει και μας φάει η μαρμάγκα. Καλός ο "Ενεργειακός Κόμβος" που λένε σε καθε προεκλογική περίοδο με τη διαφορά ότι εννοούν "'Ενεργειακό Γόρδιο Δεσμό" που για να ενεργοποιηθεί θε περιμένουμε τον Μέγα Αλέξανδρο Β΄ πολλά χρόνια ακόμη. Είναι διαβόλοι ...βολεμένοι γι' αυτο κάνουν τα αστειάκια τους που να καταλάβουν τον ανεργο πατέρα με τέσσερα παιδιά. Θέλουν να διεκδικήσουν τον θρόνο και τον προσεχή Απρίλιο. Αμ δε!! Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/11/13 00:06

    Θέλουμε ανάπτυξη και εργασία αλλά όχι εξόρυξη χρυσού. ΟΚ, να συμφωνήσω είναι επικίνδυνο. Αλλά ο TAP γιατί? Που είναι το πρόβλημα με έναν αγωγό 2 μέτρα στο χώμα που ούτε καν θα θυμάται κανείς από που ακριβώς περνάει? Γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες γης να μην πάρουν ζεστά χρήματα?

    Να μην σκάψουμε, να μην ακουμπήσουμε πέτρα ή γκαζόν, να μην γίνουν αιολικά, να μην εκμεταλλευτούμε τίποτα. Όλοι στο δημόσιο. Κατά τα άλλα είμαστε "περιοχή στρατηγικής σημασίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.