30.9.13

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Ντόλιου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στον Έβρο

Ερώτηση στην βουλή, κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος για την αντιμετώπιση τα ευλογιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σας είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία στο Νομό μας πλήττεται για πολλοστή φορά από ζωονόσους  και συγκεκριμένα από την ευλογιά. Έχουν θανατωθεί ήδη 1600 ζώα  και η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έπραξαν ότι χρειάζεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιζωοτίας. Τα μέτρα, τα οποία πήραν, ήταν πέρα των ορίων των κανονιστικών πράξεων. Το Υπουργείο αποζημιώνει τα θανατωθέντα ζώα με 100 ευρώ  ανά ζωική μονάδα. Το ποσό χωρίς αμφιβολία δεν αποτελεί κίνητρο για την εκούσια επέκταση της νόσου.  
Στα μέτρα τα οποία προτάθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία ήταν ο εγκλεισμός των κοπαδιών στις εκτροφές τους στο βόρειο τμήμα του Νομού καταρχήν και στη συνέχεια και στο νότιο. Οι Υπηρεσίες εκτιμούν ότι το τελευταίο μέτρο δεν θα τηρηθεί από το σύνολο των κτηνοτρόφων που περιλαμβάνονται στις ζώνες της επιτήρησης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι εξαθλιωμένοι οικονομικά και δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν άμεσα ζωοτροφές.
Αλλά και όσοι από τους κτηνοτρόφους έχουν αποθηκευμένες ζωοτροφές εάν τις διαθέσουν τώρα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υποθέτω, ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι το κόστος της αποζημίωσης έστω και με 100 ευρώ ανά μονάδα και ενός ακόμη κοπαδιού είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ενός μηνιαίου σιτηρεσίου σε περίπτωση περιορισμού μιας εκτροφής.
Φυσικά η απώλεια ζωικού κεφαλαίου στη σημερινή εποχή έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις οικογένειες των κτηνοτρόφων, στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία. Θεωρώ επομένως ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πράξει το αυτονόητο: αφενός μεν, να καλύψει το κόστος της διατροφής που προκύπτει από τον υποχρεωτικό περιορισμό των ζώων, αφετέρου δε να μεριμνήσει για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με ένα ποσό πέραν του 100 ευρώ για όσους από τους κτηνοτρόφους αποφασίσουν να  ανανεώσουν την εκτροφή τους. 
Ερωτάται ο Υπουργός εάν αποφάσισε η Κυβέρνηση να καλύψει το σιτηρέσιο που προκύπτει από τον περιορισμό των εκτροφών και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ανανεώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.