7.8.13

Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων στην Θάσο

Το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Θάσο, σειρά συναντήσεων εργασίας, κλιμακίου του Περιφερειακού συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ».
Το κλιμάκιο αποτελούσαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου, ο εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξης του Νίκου Χρυσόγελου,  Ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Γιώργος Μπλιώνης, ο Οργανωτικός υπεύθυνος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γιώργος Πασχαλίδης και ο  εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στις Βρυξέλλες, Παναγιώτης Γρέδης.
Η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ με τον οποίο είχαν μία μακρά συζήτηση για θέματα που απασχολούν την Θάσο και συγκεκριμένα το θέμα της ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έκτασης στην Χρυσή Αμμουδιά και στην περιοχή Ραχωνίου Θάσου, καθώς επίσης και τη συνεχιζόμενη πρακτική των ιδιοκτητών λατομείων μαρμάρου αφενός μεν να μην τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους όσον αφορά στην αποκατάσταση του χώρου και αφετέρου να αποφεύγουν να πληρώνουν τα αναλογούντα τέλη στον Δήμο Θάσου.
Παράλληλα πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους του Τουριστικού - Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου, όπου επικαιροποιήθηκε η ταύτιση απόψεων για το θέμα της περιοχής η οποία συνίσταται στην ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την πλήρη αντίθεση σε κάθε σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Το κλιμάκιο επίσης, συναντήθηκε στα Λιμενάρια Θάσου με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου καθώς και εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων, όπου στην συνάντηση απασχόλησε εκτός από τα προαναφερθέντα ζητήματα, το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λιμεναρίων Θάσου που είναι γνωστό με την επωνυμία «ΠΑΛΑΤΑΚΙ».
Κοινή κατάληξη των απόψεων σχετικά με το «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» ήταν η άποψη ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει ενιαίος και η όποια ανάδειξή του και αξιοποίησή του δεν πρέπει να πλήξει τον χαρακτήρα του μνημείου. Υπήρξε συμφωνία να γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί τόσο ο χώρος όσο και οι κοινές προτάσεις αξιοποίησής του, ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση να γίνουν σωστικές ενέργειες και κατόπιν ενέργειες ανάδειξής του και λειτουργίας τμημάτων του μεταλλευτικού συγκροτήματος, ως χώρου μουσειακού, εκπαιδευτικού και συνεδριακού, με παράπλευρες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.