27.8.13

Συλλογική προσπάθεια ενόψει της εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΡ ζητά ο Σιμιτσής

Στο να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ενόψει της εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΡ, υιοθετώντας παράλληλα ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης, καλεί ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους αιρετούς της περιοχής.
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τους συναδέλφους του προέδρους των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας Σίμο Δανιηλίδη και Παρασκευή Βρυζίδου αντίστοιχα, όπως επίσης και στους περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής  είναι το ακόλουθο:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μας συμμετέχουν, εκούσια ή ακούσια, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι της μεταφοράς ενέργειας. Η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη δική μας περιοχή μάς τοποθετεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, από τις οποίες η χώρα μας μόνο θετικά μπορεί να αποκομίσει.

Εκτός όμως από τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να βρούμε τον τρόπο μιας ισόρροπης κατανομής των πλεονεκτημάτων και σε τοπικό επίπεδο, ώστε το πλήγμα που θα υποστούν οι περιοχές μας να αντισταθμιστεί με κάποια ευεργετήματα.

Όπως συμβαίνει με άλλες οχλούσες δραστηριότητες, έτσι και στην περίπτωση του ΤΑΡ η Πολιτεία θα πρέπει να ανταποδώσει προς τις τοπικές κοινωνίες τις κάθε λογής απώλειες και επιβαρύνσεις που θα υποστούν από την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του εγχειρήματος, είναι λογικό να σκεφθούμε πως η προσπάθεια για αντισταθμιστικά οφέλη δεν μπορεί να πετύχει αν είναι μοναχική. Αντίθετα, έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας αν είναι συλλογική.

Αν όλοι μαζί παλέψουμε για να γίνει δεκτό το αίτημά μας, τότε η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στους Δήμους και τις Περιφέρειές μας θα βρουν σοβαρούς οικονομικούς πόρους.

Εφόσον συμφωνείτε, θα πρέπει να οργανώσουμε τη διεκδίκησή μας με κοινές πρωτοβουλίες και κινήσεις, όπως πχ η έκδοση ψηφισμάτων ή αποφάσεων από τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς και από τα Διοικητικά Συμβούλια των ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Από τα τελευταία να ζητήσουμε στήριξη, ώστε να θέσουμε το αίτημά μας αυτοπροσώπως στους αρμόδιους υπουργούς και στον πρωθυπουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.