27.8.13

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου στην βουλή

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, για την αντιπλημμυρική προστασία της ΠΕ Έβρου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» η υπηρεσία που είχε την ευθύνη της συντήρησης και επισκευής των αναχωμάτων του ποταμού Έβρου, μεταφέρθηκε στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Παράλληλα με προεδρικό διάταγμα (54/11062011) συστήθηκε Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του (Ε.Υ.Δ.Ε Έβρου), με αρμοδιότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν στο ειδικό και σημαντικό έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Έβρου, Ερυθροποτάμου, Άρδα, παραποτάμων και της περιφερειακής τάφρου Ορεστιάδας. Η δε συντήρηση των έργων αυτών παραμένει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Έντονες είναι όμως οι ανησυχίες των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της πολύπαθης από τις πλημμύρες ΠΕ Έβρου, γιατί η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου, δεν έχει στελεχωθεί μέχρι σήμερα και επομένως δεν λειτουργεί.
Επειδή η συχνότητα των κρίσεων και η ένταση των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων χρόνων, οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν έδειξαν ότι είναι άκρως επιβεβλημένο και επείγον ένα νέο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης με στόχο πάντα την προστασία υλικοτεχνικών υποδομών, ανθρώπων, ζώων αλλά ακόμα και την εξοικονόμηση πόρων αφού οι αποζημιώσεις ενδεχομένων καταστροφών είναι πολλαπλάσιες του κόστους υλοποίησης του προτεινόμενου προγράμματος.
Ερωτώνται οι Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να στελεχωθεί άμεσα η Ε.Δ.Υ.Ε. Έβρου και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.