24.8.13

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ το θέμα της κυκλοφορίας του κάθετου άξονα Νυμφαίας – Μακάζα

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» Δημήτρης Χαρίτου, με θέμα τη διάνοιξη και την έναρξη της κυκλοφορίας του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της παράταξής μας και η σημασία που αποδίδουμε στη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαίας-Μακάζα καθώς και η σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην διεύρυνση της συνεργασίας με την Βουλγαρία αλλά και ευρύτερα με τις χώρες της Βαλκανικής.
Ως εκ τούτου παρακολουθούμε με ανησυχία – ιδιαίτερα τα όσα κυρίως μέσω δημοσιευμάτων διαρρέουν, μετά την παράδοση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ του τμήματος του κάθετου άξονα μέχρι τον κόμβο του Τυχηρού, για «ρηματικές διακοινώσεις» ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, για θέματα όπως η διέλευση ή μη φορτηγών βαρέου τύπου, για προθεσμίες που τίθενται στον καθορισμό ημερομηνιών, εγκαινίων και διάφορα άλλα.
Αν το ζήτημα σε σχέση με τον κάθετο άξονα είναι οι επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης. Η χρονική στιγμή για ένα νέο Success Story του κ. Πρωθυπουργού που προκαλεί την διελκυστίνδα για τα εγκαίνια ανάμεσα στις δύο χώρες τα πράγματα θα ήταν απλά. Άλλωστε η μελωδία του Success Story και αν ακούγεται, ακούγεται κακόγουστα. Ανησυχούμε γιατί πίσω από όσα διαμείβονται τις τελευταίες μέρες επιχειρείται να αποκρυβούν τα σοβαρότερα προβλήματα που συνδέονται με τον κάθετο άξονα και την έναρξη της κυκλοφορίας.
ΠΡΩΤΟ
Το έργο του κάθετου άξονα στην πραγματικότητα μένει ανολοκλήρωτο αφού σταματά στον κόμβο στο ύψος του Τυχηρού. Είναι κατ’ όνομα κάθετος άξονας στην Εγνατία οδό αφού υπολείπονται περίπου 6 χιλ. για να συνδεθεί με τον κόμβο της Εγνατίας οδού. Παρότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του έργου έχει ήδη προσαυξηθεί κατά 50% του αρχικού. Ενώ σήμερα είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί μια και δεν υπάρχουν ούτε οριστικές μελέτες ούτε είναι εξασφαλισμένοι οι νέοι πόροι που θα απαιτηθούν.
ΔΕΥΤΕΡΟ
Η κυκλοφορία που ετοιμάζεται να αποδοθεί μέσω του επαρχιακού δρόμου Τυχηρού-Κομοτηνής και με βάση το αίτημα της Βουλγαρικής πλευράς για διέλευση φορτηγών βαρέου τύπου γεννώνται εύλογα ερωτήματα. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας και από ποια διοικητική Αρχή, κυκλοφοριακού φόρτου και σήμανσης για αυτή τη σύνδεση; Πληρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας για την ασφαλή κυκλοφορία μέσω των παρακαμπτηρίων δρόμων στην Εγνατία οδό και αντίστροφα, είναι σε γνώση όλα αυτά της Περιφερειακής Αρχής και έχουν ληφθεί σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία κ.α.;
ΤΡΙΤΟ
Αναμφίβολα η διασύνδεση μέσω του κάθετου άξονα θα έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια. Όφειλε όμως να προϋπάρχει ΜΕΛΕΤΗ για τις άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις σε κλάδους και τομείς της τοπικής οικονομίας, ώστε να αντισταθμιστούν με τη διαμόρφωση, προβολή και διεκδίκηση μέτρων στήριξης για τι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την απαίτηση για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών κάθε κατηγορίας. Έστω και τώρα προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση ή θα παρακολουθεί παθητικά τα όσα συμβαίνουν;
ΤΕΤΑΡΤΟ
Είναι γνωστές οι πολύμηνες οφειλές προς τους εργαζόμενους του έργου που το τελευταίο ιδιαίτερο διάστημα υποχρεώθηκαν να εργάζονται ασταμάτητα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το κομμάτι αυτό του κάθετου άξονα. Παρά τις υποσχέσεις της αναδόχου εταιρίας, της διεύθυνσης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, του Υπουργείου Μεταφορών ακόμη από τον Απρίλιο του 2013 ότι θα καταβάλλονται σταδιακά τα δεδουλευμένα, σήμερα παραμένουν οκτώ μήνες απλήρωτοι με κίνδυνο να τα χάσουν και οι περισσότεροι να βρεθούν χωρίς δουλειά. Πράγματα που δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορη την Περιφερειακή Αρχή, αλλά οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες.
κ. Πρόεδρε
Επειδή επίκειται τις επόμενες μέρες να δοθεί σε κυκλοφορία ο κάθετος άξονας, επειδή η Περιφέρεια έχει άμεσο αναπτυξιακό και κοινωνικό ενδιαφέρον αλλά και ευθύνη για όσα της αναλογούν από αυτά που παρουσιάσαμε. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η διαχειριστική Αρχή θα παραλάβει το έργο. Ζητούμε λοιπόν να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης, προκειμένου να διαμορφωθούν θέσεις και αιτήματα για την ολοκλήρωση του έργου και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν και θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.