31.8.13

Θανατώθηκαν 400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά στην Ορεστιάδα

Ακόμη 400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν σε εκτροφή της περιοχής Ορεστιάδας. Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 60 εκτροφές αιγοπροβάτων.
Η θανάτωση των 400 ζώων ξεκίνησε από τους κτηνιάτρους, ενώ ο κτηνοτρόφος εξέφρασε την απόγνωσή του για την αποδεκατισμό του κοπαδιού του, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των σύγχρονων και δυναμικών εκτροφών της περιοχής.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.
Μέχρι σήμερα, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στον Έβρο λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τη χρονιά εκείνη είχαν θανατωθεί 20.000 ζώα.
Την ίδια ώρα, από συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.