1.8.13

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 150 χρόνια από την ανεύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης

Πραγματοποιήθηκαν στη Σαμοθράκη οι «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ» για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ανεύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΙΘ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στις εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα «Το πέταγμα της Νίκης» της Μάρθας Τζοβαρίδου, μία ενότητα έργων εμπνευσμένων από τη Νίκη και «η ΝΙΚΗ των παιδιών», με έργα μαθητών από το Νηπιαγωγείο Καμαριώτισσας, το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, το Γυμνάσιο Σαμοθράκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 14ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης και το 20ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική ημερίδα, όπου σημαντικοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσίασαν ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη Νίκη της Σαμοθράκης, όπως «Η ανεύρεση της Νίκης και η αρχαιολογική έρευνα στη Σαμοθράκη στο δεύτερο μισό του 19ου αι.» (Δ. Μάτσας, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), «La victoire de Samothrace au Louvre» (A. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών), «Η Νίκη της Σαμοθράκης και η μάχη της Πύδνας» (Όλγα Παλαγγιά, αρχαιολόγος, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), «New Research on the Nike Precinct in the Sanctuary of the Great Gods on Samothrace» (B. Wescoat, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών), «Το μάρμαρο του αγάλματος και του πλοίου της Νίκης της Σαμοθράκης και το ταξίδι του στο Αιγαίο: Η προέλευση των μαρμάρων του Ιερού των Μεγάλων Θεώ» (Γ. Μανιάτης - Δ. Ταμπακόπουλος, (Αρχαιομέτρες του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών Δημόκριτος).
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σαμοθράκης, σε μια συγκινητική τελετή, βράβευσε για το έργο τους, τους αρχαιολόγους James R. McCredie, Bonna D. Wescoat και Δημήτρη Μάτσα οι οποίοι για πολλές δεκαετίες προωθούν τις ανασκαφικές έρευνες στη Σαμοθράκη, φροντίζουν και προστατεύουν τα ευρήματα και τον αρχαιολογικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.