30.3.13

Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας…

Την 30η Μαρτίου του 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, ο αγωνιστής στο απελευθερωτικό μέτωπο κατά του φασισμού και του ναζισμού, ο κομμουνιστής, ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Πικάσο και του Ρίτσου, καταδικάστηκε από το τακτικό στρατοδικείο, μαζί με άλλους επτά συντρόφους του, σε θάνατο.
Παρά τη παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων και τις εκκλήσεις για χάρη, στις 30 Μαρτίου, σαν σήμερα 61 χρόνια, τον εκτέλεσαν στο στρατόπεδο στο Γουδή. Να σημειωθεί ότι ένα από τα μέλη του δικαστηρίου ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο μετέπειτα δικτάτορας την 21η Απριλίου 1967, ως έκτακτος στρατοδίκης.
Οι εφημερίδες θα γράψουν ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ’ ένα πικρό χαμόγελο την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. 
Ήταν στην ηλικία μου, ήταν 37 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.