17.2.13

ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Έβρου: «Όχι στην υποβάθμιση – συγχώνευση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου»

Οι μεθοδευμένες επιθέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας από τις νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν έχουν τελειωμό.
Τα μέτρα που επιβάλλονται προσβάλλουν το υψηλότερο αγαθό, την υγεία, με αποτέλεσμα, ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα, μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού, δυσκολία πρόσβασης σε φτηνό φάρμακο, έως και καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ιδρυμάτων.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Με τις συνεχείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων δομών, αφαιρείται από τους πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.
Με τον Νόμο 4052/2012 αποφασίστηκε η συγχώνευση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με αυτό της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη για τους κατοίκους του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου. Η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μείωση κλινών, μετακινήσεις ιατρών, μετακινήσεις εργαζομένων και απολύσεις και εν τέλει στην πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή. Μάλιστα, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα λειτουργεί πλέον στα πλαίσια Κέντρου Υγείας.
Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου εδώ και 60 περίπου χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Β. Έβρου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι, ενώ αναλάμβανε και την περίθαλψη στρατιωτικών και μεταναστών. Η σχεδιαζόμενη υποβάθμισή του  θα αποστερήσει από το ήδη αποσαθρωμένο σύστημα υγείας, υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απολύτως αναγκαία για τους πολίτες, ενώ πλέον οι ασθενείς θα υποχρεούνται να μεταβαίνουν πολύ συχνά στην Αλεξανδρούπολη. 
Παρά τις εξαγγελίες της Διοίκησης του Νοσοκομείου περί αισιόδοξου και θετικού εγχειρήματος, αλλά και της διατήρησης της οικονομικής αυτοτέλειας του ιδρύματος του Διδυμοτείχου, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Στο αντίστοιχο ΦΕΚ χρηματοδότησης των Νοσοκομείων, τα δύο Νοσοκομεία του Έβρου εντάσσονται στο ίδιο κονδύλιο και συστήνουν κοινό προϋπολογισμό, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις.
Είναι αδιανόητο στην εποχή της εξελισσόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οι απαιτήσεις για δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι αυξημένες κυρίως για τους ασθενέστερους, να υποβαθμίζεται το σύστημα περίθαλψης συνεχώς, φτάνοντας σε σημείο να είναι μη προσβάσιμο για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον Έβρο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελεί προτεραιότητα η οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη
Αγωνιζόμαστε: Για τη διάσωση των δημόσιων δομών. Για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.
Επίσης, διεκδικούμε να μην υποβαθμιστούν τα τρία Κέντρα Υγείας, Δικαίων, Ορεστιάδας και Σουφλίου, απεναντίας να ενισχυθούν και να λειτουργούν με πληρότητα. Να αποπληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα προς  τους εργαζόμενους στις δομές υγείας.
Ακύρωση του νόμου 4052/2012 που προβλέπει τη συγχώνευση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας ανοιχτό σε όλους
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζόμενων στις δομές υγείας και της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας, είναι πλέον ζωτικής σημασίας.

ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

ΤΟ Βορείου Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.