19.11.11

Να διαφυλάξει το μέλλον του τόπου μας αποφάσισε και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Όχι μόνο αρνητική ήταν η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αναφορικά με την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, αλλά η εισηγήτρια Παρασκευή Μιρέλη μίλησε για κενά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ζητούν, όπως είπε μεταξύ άλλων, περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μετά από την συγκεκριμένη εισήγηση, το σώμα ύστερα από μία συνεδρίαση περίπου δυόμιση ωρών αποφάσισε για τρίτη φορά να μη γνωμοδοτήσει θετικά στο να δημιουργηθούν μεταλλεία χρυσού στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης, μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής ενάντια στα χρυσωρυχεία καθώς και ομάδα επιστημόνων του ΤΕΕ Θράκης.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή η χρονική περίοδο, θα έχουν ονοματεπώνυμο αύριο», είπε κατά τη διάρκεια παρέμβασης του, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, καλώντας το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει για το καλό της περιοχής, αλλά κυρίως να ακολουθήσει κοινή γραμμή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ούστογλου ένα λόγο για ιστορική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «που για μια ακόμη φορά διατράνωσε την αντίθεση του σε μια επένδυση στο Πέραμα Έβρου των Χρυσορυχείων».

Ο κ. Ούστογλου τόνισε πως ο δρόμος που έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ είναι δύσκολος, αλλά όπως επεσήμανε «καμία απόφαση, καμίας κυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών».

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/11/11 19:18

    Αξιοκρατία-Δικαιοσύνη παντού. Όχι στην ανάπτυξη του πετρελαίου. Γρήγορη απεξάρτηση., Όχι στην ανάπτυξη της μόλυνσης του χρυσού. Όχι στην πυρηνική ενέργεια. Ενέργεια μόνο από τη γη τον αέρα τη θάλασσα, τον ήλιο. Πηγάδια με καθαρό νερό και όχι καταστροφή με εξασθενές χρώμιο και αλλά μέταλλα Καθαρά λαχανικά στις αγορές χωρίς εξασθενές χρώμιο. ΚΑΘΑΡΗ ΘΡΑΚΗ.
    Θέλετε κάτι εκατομμύρια από το τουρισμό. Φτιάξτε τον αύριο και εμείς γκαρσόνια των τουριστών. Φτάνουν τόσα κροκοδείλια δάκρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/11/11 19:07

    Ας υποθέσουμε πως έχετε απόλυτο δίκαιο, η επένδυση αυτή θα φέρει την ολοκληρωτική καταστροφή σε όλα τα επίπεδα στην περιφέρεια(δική σας εξ ολοκλήρου η περιγραφή).Τι αντιπροτείνεται εσείς για την αντιμετώπιση των όχι υποθετικών προβλημάτων της περιφέρειας.Γιατί αν δεν κάνω λάθος είστε εκεί για να συμβάλλεται στην λύση των εκάστοτε προβλημάτων ή τουλάχιστον να κάνετε προσπάθειες ,για αυτό δεν σας ψήφισε ο κόσμος ή μήπως κάνω λάθος. Του εναντίον εσείς βερμπαλίζεται ανούσιους αφορεσμούς κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Ποιος λοιπόν ο ρόλος σας να ....
    κλονίζεστε υποκριτικά ή να κάνετε ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου ή μήπως να κρύβεται την ανικανότητα σας πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις και λέξεις τύπου "διάλογος για την αειφόρο ανάπτυξη,αειφορία ,συγκριτικά πλεονεκτήματα κτλ.) που μόνο εσείς φαίνεται πως κατανοείτε και χειρίζεστε κατά τον δοκούν,ευελπιστώντας πως θα εντυπωσιάσετε τον 'λαό' κάνοντάς τον να ξεχάσει το άδειο του στομάχι. Χρόνια τα ακούμε όλα αυτά αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα
    που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών.
    Φέρτε χειροπιαστές προτάσεις,δουλέψτε προς αυτήν την κατεύθυνση και αφήστε επιτέλους τα πολλά λόγια,χορτάσαμε.Κάντε επιτέλους τα λόγια πράξεις και έργα,γιατί διαφορετικά κινδυνεύεται να χαρακτηριστείτε από τους πολίτες απλά ως δημαγωγοί και λαικιστές.
    Το πρόβλημα σας είναι η μόνο 200 θέσεις προσωρινές θέσεις εργασίας,τότε προτείνεται εσείς έστω και 50 άμεσες και μόνιμες θέσεις,τα επιχειρήματα αυτά είναι σαθρά και γνωρίζεται πολύ καλά πως δεν μπορούν να σταθούν πουθενά.

    Το πρόβλημα σας είναι η καταστροφή παραδοσιακών επαγγελμάτων(αλιεία,γεωργία,τουρισμός,αγροτουρισμός!!!)που εσείς πολλάκις έχετε απαξιώσει με τις πολιτικές σας.

    Αλήθεια θα ακολουθούσατε ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα ή θα τα προτείνατε σαν μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών σας ,φυσικά όχι,τα προορίζεται για τα κορόιδα που θα δουλεύουν σκληρά για να πληρώνουν εσάς.Και μόνο στην εικόνα τα παιδιά σας να κάνουν αυτές τις δουλειές θα ήταν για εσάς ένα απεχθές και τρομακτικό σενάριο.

    Μιλάτε για συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής,αρχαιολογικοί χώροι(που έχετε εγκαταλείψει πλήρως),των σπηλαίων(που δεν ξέρετε που βρίσκονται),των παραδοσιακών οικισμών(που έχετε εγκαταλείψει επίσης)των γεωθερμικών πεδίων(ανέκδοτο),των υδροβιότοπων(έχετε πάει ποτέ)

    Τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα είναι τουλάχιστον χρήματα που επιτέλους θα επενδυθούν από κάποια εταιρεία και θα μπουν στα κρατικά ταμεία .

    Στον αντίποδα υποστηρίχθηκαν "επενδύσεις'" ημετέρων στην περιοχή που καταχράστηκαν και μοιράστηκαν κεφάλαια της Ε.Ε και του κράτους αφήνοντας πίσω τους βιομηχανικές περιοχές φαντάσματα και όλα αυτά αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης και καιροσκοπικής πολιτικής που πρεσβεύεται,με γνώμονα τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά και υλικά κέρδη.

    Διαθέτεται αίσθηση της πραγματικότητας ναι αλλά της δική σας μάλλον εικονικής πραγματικότητας.Δυστυχώς σε σας έλαχε η ευθύνη αυτής της απόφασης και που θα πληρώσουμε πολύ ακριβά.Το πραγματικό "μετάλλευμα" της περιοχής μας είναι το μυαλό η σύνεση και σοβαρότητα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα προβλήματα του τόπου.

    -"Ο γραφών του φαιδρότατου και κατάπτυστου παραπάνω κειμένου,εκ του οποίου ευελπιστεί την πλουσιοπάροχη πληρωμή εκ της εταιρείας "Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε"(σε χρυσό παρακαλώ αν είναι δυνατόν) καθώς και μίας μελλοντικής θέσης διευθυντού άνευ αντικειμένου και αποκλειστικής απασχόλησης με περιοχή στο κάτω μέρος του σώματος,με τρελά επιδόματα κάθε είδους και φυσικά δωρεάν διακοπές στους Κανάριους νήσους με την συντροφιά αιθέριων κορασίδων ανατολικής προελεύσεως."-

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    Μιχαλης Ευσταθίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/11/11 19:55

    Η κ. Maria Gougouskidou έχει το θάρρος της γνώμης και εξέφρασε τις απόψεις της scripta manet, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους συναδέλφους της περιφερειακούς συμβούλους. Ο λόγος είναι κραυγαλέος με ακατανόητους βρυχηθμούς για συσκοτίσουν το βρώμικο παρελθόν.
    Είναι φυσικό να κάνει και λάθη η κ. Maria Gougouskidou , σ’ αυτή τη περίπλοκη υπόθεση που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία. Είναι φυσικό να μην είναι γνώστης του θέματος σε βάθος, γιατί πολλά «μυστικά του βάλτου» κρύβονται από συναδέλφους της, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει σήμερα και ότι θα συμβεί στο μέλλον. Είναι οι πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι και νυν περιφερειακοί. Όποιος αναδιπλώνει το παρελθόν το παρόν και το μέλλον των χρυσωρυχείων ρίχνεται στην ανθρώπινη κρεατομηχανή.
    Σίγουρα η κ. Maria Gougouskidou δεν είναι ενημερωμένη ότι η έκταση των κοιτασμάτων χρυσού του Περάματος είναι δεσμευμένη για 50+50 χρόνια από τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπογράφθηκε τον Νοέμβριο του 1999 από τον τότε υπουργό ανάπτυξης κ. Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς μετά από τη σχετική εισήγηση του τότε Νομάρχη Έβρου κ Ντόλιου. ( Στο σχετικό φάκελο της ΠΕ Έβρου υπάρχει). Επίσης υπάρχουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις του δασασαρχείου της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των λοιπών συναρμόδιων υπηρεσιών.
    Η γεώτρηση W2R παροχής 130 m3/h αδειοδοτήθηκε σε συγκεκριμένο οικόπεδο με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπηρεσιών. Επίσης και η οριοθέτηση της έκτασης 10.000 στρ από τοπογραφικό συνεργείο, με τις αλλαγές που έγιναν μετά την παρέμβαση του δήμου Μαρώνειας περιγράφονται λεπτομερώς στο Π.Δ. Το ιστορικό το γνωρίζουν οι από αρχαιοτάτων χρόνων συνάδελφοι της Maria Gougouskidou και το αποκρύπτουν, και ιδιαίτερα το γνωρίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
    Τι μέλλει γενέσθαι; Κατά τη ταπεινή μου γνώμη η αποδέσμευση της παραχωρηθείσας έκτασης για να τελειώνει αυτή η ψυχοφθόρα υπόθεση. Αν προσπαθήσει η κ. Maria Gougouskidou την αποδέσμευση του οικοπέδου θα κολυμπήσει σε βαθύ βάλτο………..
    Αναρτήθηκε gatzoli.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/11/11 14:32

    εγώ δεν θέλω τουρισμό. με ρώτησε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/11/11 16:08

    Ωραία σχόλια. Να προσθέσω όμως οτι εκείνη η παρατήρηση για τις παρεμβάσεις στα ρέματα δεν μου "κάθησε" και πολύ καλά. Ο νόμος που τόσα χρόνια "τηρείται" γιατί επανήλθε έτσι ξαφνικά στο φώς; Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει χτίσει επάνω σε ρέμα και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα...Μόνο μια χρονιά που κόντεψε να τον παρασύρει στη θάλασσα μαζί με το σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.