6.9.09

Καίγεται ο Έβρος!!! Δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην κατάσβεση το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στην Αλεξανδρούπολη!!!

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο μέτωπα τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στις δασικές περιοχές Αετοχωρίου και Μελίας Εβρου, λόγω των θυελλωδών ανέμων, εντάσεως 7 μποφόρ, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με συνέπεια να απειληθούν οι οικισμοί Πεύκων και Λουτρών, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν.
Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχτηκαν οχήματα της Πυροσβεστικής, δύο αεροπλάνα «Canadair», δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, μηχανήματα της νομαρχίας Έβρου και των δήμων, ιδιωτικά γκρέιντερ, καθώς και μηχανήματα του στρατού. Οι πυκνοί μαύροι καπνοί της πυρκαγιάς έφτασαν μέχρι την πόλης της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα μπαλκόνια της πόλης γέμισαν με στάχτες.
Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Πυλαία, Αετοχώρι, Πεύκα και Λουτρά, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό από τον Κόμβο Μάκρης μέχρι τον Κόμβο Αρδανίου, ενώ οι οδηγοί εξυπηρετούνται μέσω της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Φερών.
Όπως κατήγγειλε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στην Αλεξανδρούπολη δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην κατάσβεση με την έναρξη της φωτιάς το μεσημέρι, αφού όπως διαπιστώθηκε «είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να πετάξει». Το αποτέλεσμα ήταν να κληθούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία όμως, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού τουλάχιστον μιάμισι ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, στη θέση Νίψα Τραϊανούπολης.
Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από δασική πευκόφυτη έκταση στη θέση Νίψα και ακολούθως ένα δεύτερο μέτωπο ξέσπασε σε κοντινή περιοχή, στο Αετοχώρι. Το απόγευμα της Κυριακής όμως, και παρά την κινητοποίηση επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από πολλούς νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τα δύο μέτωπα ενώθηκαν και απειλούσαν τα σπίτια στα Πεύκα και τα Λουτρά, με περίπου χιλίους κατοίκους. Σύμφωνα με την εκτίμηση της νομαρχίας Έβρου είχαν αποτεφρωθεί πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και βελανιδιές.
Στις επιχειρήσεις πήραν μέρος 17 οχήματα με 35 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη καθώς και τρία ελικόπτερα.
Η μεγάλη πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής, καθώς σύμμαχος των δυνάμεων κατάσβεσης είναι πλέον και ο καιρός, καθώς λίγο μετά τις 10 το βράδυ, στην περιοχή σημειώθηκαν ασθενείς βροχοπτώσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/9/09 19:01

    Πριν ένα μήνα πήρε φωτιά το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Και πάλι δεν πέταξε το ελικόπτερο από Αλεξανδρούπολη λόγω βλάβης. Μήπως τελικά απλώς το έχουν αποσύρει στην Αλεξανδρούπολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.