20.8.07

Θα την κάνουμε την έκπληξη!

Να μοιρασθώ μαζί σας τις πρώτες μου εντυπώσεις για το πολιτικό σκηνικό μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό. Σαν πληγωμένο θηρίο στο κλουβί, περιστρέφεται πέρα δώθε για να βρει διέξοδο αλλά μάταια! Όντως! Ξέρει ότι αφενός είναι πιθανόν, όχι το πιθανότερο αλλά πιθανόν, να χάσει, έστω και με μικρή διαφορά, πράγμα που θα τη διαλύσει ως παράταξη. Κυρίως λόγω ψυχολογικής καταρράκωσης και διότι θα χάσει τον στρατό από τα έμμισθα λαμόγια της που λυμαίνονται το κράτος ακολουθώντας πιστά το μοντέλο «μείωση της ανεργίας από 11% στο 8% και αύξηση των μισθών των ημετέρων σε θέσεις φιλέτα». Αφετέρου, και να κερδίσει, πιθανότερο κατά τους δημοσκόπους, οι λογικοί σοβαροί πολίτες της επιφυλάσσουν στις εκλογές τέτοιο στραπάτσο, σαν αυτό που ο Μπάμπης Παπαδημητρίου περιέγραψε στην Καθημερινή ως «αυξημένη αυστηρότητα των πολιτών». Χλαπάτσα και αποδοκιμασία για τον Καραμανλή και το πολιτεύεσθαι που υπηρετεί ήθελε να πει ο αρθρογράφος, αλλά βλέπετε υπάλληλος είναι, τι να κάνει, θα το πει κομψά.
Οι «σοβαρές» της δεξιάς, η τεράστια Καθημερινή και η αναιμική κυκλοφοριακά, πλην όμως εύστοχη ΕΣΤΙΑ, το έλεγαν από καιρό με πρωτοσέλιδα: Κάνε Εκλογές ΤΩΡΑ! Όσο περνάει ο καιρός χάνεις! Δηλαδή του έλεγαν, «σύρσου σε εκλογές ΤΩΡΑ» αλλά τέτοια κατάμουτρη φρασεολογία δεν την σηκώνει η δεξιά «καλή ανατροφή». Εμείς κρατάμε το μαγικό και δηλωμένο κατηγορηματικά «όσο αργείς, χάνεις» που του λέγανε. Γιατί άραγε χάνει η Νέα Διακυβέρνηση; Με τόσο «αέρα» «αβάντζο» μπροστά από το ζαλισμένο ΠΑΣΟΚ; Οι αλαζόνες «γαμάμε δημοσκοπικά και δέρνουμε στο κασιδιασμένο κεφάλι της χώρας όπως μας γουστάρει γιατί είμαστε οι απαλλάκτες σας από το κατηραμένον ΠΑΣΟΚ» τελικά ομολογούν ότι είναι πολύ λίγοι. Άρον άρον (σταύρωσον αυτόν! Ε όχι αυτό είναι από άλλο ευαγγέλιο) να προλάβουν να ξεγελάσουν μπας και διασωθούν. Όχι για πολύ, με μικρή νίκη προλαβαίνουν έως 1,5 χρόνο ακόμα να ασελγήσουν στη χώρα. Αλλά κι αυτό τους αρκεί, ό,τι αρπάξουν (άλλος βίλες, άλλος μόρια για το δημόσιο, άλλος βιογραφικό, άλλος κονέ για ξέπλυμα χρήματος) καλό είναι σου λέει. Ο αρθρογράφος όμως της Καθημερινής τους προσγειώνει γιατί μάλλον κάτι ψυλλιάζεται από τους αναποφάσιστους των δημοσκοπήσεων: Οι παροιμίες με τους λαγούς είναι δίκοπο μαχαίρι τους λέει. Θυμάστε το «λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του» με το οποίο έσπαγε πλάκα δήθεν ο Κωστάκης με τον ευγενικό έστω κι αν τα ελληνικά του δεν είναι τα καλύτερα Γιώργο; Ο Παπαδημητρίου στην Καθημερινή λοιπόν θύμισε στους «άνετους» και αλαζόνες Σιούφες, Παυλόπουλους, Βούλτεψες και λοιπές αγχωμένες και τσαντισμένες δεξιόφατσες ότι υπάρχει και η παραβολή του «λαγού και της χελώνας». Ποιος ο λαγός και ποια η χελώνα και ποιος ο νικητής το θυμάστε.
Και στη διπλανή στήλη της κεντροδεξιάς Καθημερινής της Κυριακής, δειλά δειλά, επαυξάνει και ο Κώστας Καλλίτσης: «Αν και δεν συνάντησε κανένα σημαντικό εξωτερικό εμπόδιο στο έργο της, η κυβέρνηση προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές, επειδή πρόωρα εξαντλήθηκε». Και συνεχίζει με απορία ο κεντροδεξιός αρθρογράφος: «Κι όμως, δεν συνάντησε κανένα σημαντικό εξωτερικό εμπόδιο στο έργο της: Αξιωματική αντιπολίτευση αδύναμη, εσωκομματική αντιπολίτευση ανύπαρκτη, κοινωνική αντιπολίτευση ανίσχυρη. Καλό κλίμα, γενικευμένη αποδοχή και μεγάλες προσδοκίες από πολίτες πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, καλές διεθνείς αγορές, τη σχετική υπεραξία των οποίων καρπώθηκε. Τα εμπόδια ήταν ενδογενή, οι προσδοκίες εξανεμίζονταν εξαιτίας της ίδιας: Έλλειψη μεταρρυθμιστικής πολιτικής και πλεόνασμα μεταρρυθμιστικής ρητορείας, από ένα υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε όχι πάντα με κριτήρια αποτελεσματικότητας, αξιοκρατίας και ευθύνης. Αν επιβιώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά της «νέας διακυβέρνησης» και μάλιστα, εφόσον συνοδευτούν από μια μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από την (προγραμματισμένη...) έναρξη της μάχης για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, πώς θα μπορούσε ο κ. Κ. Καραμανλής να πετύχει αύριο κάτι καλύτερο από αυτό που κατάφερε η πρώτη κυβέρνησή του;»
Εξαγορασμένα τα ΜΜΕ αλλά έχουν και ένστικτο αυτοσυντήρησης, τις κρατούν τις πισινές τους, το βλέπουν το τσουνάμι αγανάκτησης. Και ο μοναδικός εικονοκλάστης φιλόσοφος Γιανναράς, παραδίπλα ζητά μια μίνι επανάσταση, μια «αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων» παρακινώντας πρακτικά για «έξυπνη» και συνειδητή ψήφο σε ΛΑΟΣ, Παπαθεμελή ή ΚΚΕ. Ζητά επίσης αποδοκιμασία ΝΔ και του δίπολου ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Για δικούς του λόγους καλά κάνει, περί αντιεξουσιαστικών συμφερόντων του καθενός εγώ δεν σχολιάζω…Κρατάω εγώ το ότι ειλικρινά και επίκαιρα ζητά ο διακεκριμένος καθηγητής την ΕΚΠΛΗΞΗ από τις εκλογές. Και ισχυρίζομαι ότι έκπληξη δεν θα είναι η ενδυνάμωση των μικρών, έκπληξη θα είναι να παγώσουν οι πολύξεροι δημοσκόποι και να γίνει πένθιμο το κραγιόν της Ζαχαρέα όταν στις 7:00 το απόγευμα της 16ης Σεπτεμβρίου ανακοινώσει σφιγμένη «κυρίες και κύριοι, οι εκλογές είναι θρίλερ, αύριο θα οριστικοποιήσουμε τον νικητή, ωστόσο προβάδισμα πάνω από μισή μονάδα φαίνεται να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.» Αυτό θα είναι νίκη όλων μας! Οι σοβαροί πολίτες, οι παραγωγικοί, αξιοπρεπείς πολίτες ενάντια στον δεξιό λαϊκισμό των διορισμών από την πίσω πόρτα, ενάντια στην τελικά ηθελημένη και βολική ομηρία αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας που υποκύπτουν στις σειρήνες της πελατειακής συναλλαγής. Ακόμη, ενάντια στην προεκλογική πληθωριστική πολιτική «πάρε κι εσύ κόσμε, το αφεντικό τρελάθηκε!» που αποπροσανατολίζει το κριτήριο ψήφου, ενάντια στη δεκαετία του 50 δηλαδή. Ε λοιπόν εμείς οι σοβαροί και λογικοί, χωρίς χατίρια και με αξιοπρέπεια, θα νικήσουμε. Κι αν μας διαψεύσει ο Παπανδρέου, θα τον περιλάβουμε κι αυτόν.

logikos

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/8/07 05:28

    ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!!!!! ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ΠΑΣΟΚ μπορεί να έπεσε ως ώριμο φρούτο (με αξιοπρέπεια) αλλά η ΝΔ θα πέσει ως... σάπιο!

    Και, αυτή το φορά, κάτι μου λέει ότι το 18% των αναποφάσιστων ούτε θα απόσχει και (σίγουρα) ούτε ΝΔ θα ψηφίσει.

    Χώρια που βλέπω και την τσατίλα μερικών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι παράτησαν τις διακοπές τους διερωτώμενοι (ορθώς) τι θα γινόταν πια αν αργούσαν 10 μέρες οι εκλογές.

    Ε, τώρα ξέρουν τι θα γινόταν. Και, εδώ που τα λέμε, αν κάποιος δεν έχει ΑΜΕΣΟ συμφέρον, πλέον, από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ψηφίσει, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από ψυχιάτρους και να υποβληθεί σε αυστηρή κούρα. Μπας και προλάβουμε να σώσουμε και καμιά ψυχή ρε αδερφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/8/07 11:53

    Ο ανώνυμος που μας ειρωνεύεται άραγε τι είναι; Της γενιάς των 700 € συμβασιούχος, επαγγελματίας δολιοφθορέας ή "γαλάζιο" λαμόγιο (θέση, υπέρογκες αμοιβές και μίορια δημοσίου;) ή μήπως γόνος κανενός "πολιτευτή της δεξιάς"; Σε κάθε περίπτωση παραμένει υπάλληλος, δέσμιος των συμπλεγμάτων και της ανικανότητάς του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην εξάπτεσαι τέκνον μου. Και ο Ιησούς είπεν αυτώ: "Μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι". Οπότε, τι να είπωμεν κι εμείς οι δύστυχοι?

    Να είπωμεν ότι: "Μερικοί κούκοι δε φέρουν το έαρ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/8/07 17:27

    ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ.
    ΤΟΝ ΓΚΑΛΗΠ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς με απογοητεύει προσωπικά. Ούτε η ανανέωση που περίμενα δε γίνεται, ούτε η πολύ προσεκτική επιλογή προσώπων ώστε να αποφεύγονται τα σκάνδαλα. Το χειρότερο από όλα, είναι ότι μια ήττα, πιθανότατα θα χρεωθεί αποκλειστικά στο Γιώργο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να ξανασηκώσει κεφάλι το παλιό.... κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ξέρω αν είχε τη δύναμη να το κάνει ο Παπανδρέου, αλλά έπρεπε να έχει πάρει πολλά κεφάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σε συμπληρώσω, διευκρινίζοντας ως προς την ποιότητα:

    ΧΟΝΤΡΑ κεφάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.