22.8.07

Πόρισμα Ζορμπά (;;;)

Δε φρόντισα να ενημερωθώ για όλα τα σημεία του πορίσματος Ζορμπά. Αλλά προσπαθώ να μάθω αυτά που ενδιαφέρουν ΕΜΕΝΑ (όπως, δηλαδή, κάνω πάντα – sorry, folks, δεν υπάρχει χρόνος να…εξυπηρετήσω τους υπόλοιπους, o εγωίσταρος!). Δηλαδή, όχι την απάτη αυτή καθαυτή, ή ποιος έκανε τι, αλλά ΠΩΣ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΧΑΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ. Είπα στο κομμάτι που έγραψα με τίτλο «Δομημένα Ομόλογα» πως δύναται να γίνει αυτό, αφού ΔΕ μπορείς να το κάνεις μέσω των επιτοκίων χωρίς να σε πάρει πρέφα κι ο...Ραν-ταν-πλάν, οπότε το πόρισμα Ζορμπά έμενε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές για το...φιλοθεάμων κοινό, το οποίο έχει από μηδενική έως ιδιαίτερα περιορισμένη γνώση αυτών των προϊόντων και της μηχανικής τους. Και αυτό θα γίνει, αναγκαστικά, με την επαναλειτουργία της Βουλής (ελπίζω!).

Fill in the blanks, στα ακόλουθα (κοινώς: συμπληρώστε τα κενά).

Το πόρισμα Ζορμπά, λοιπόν, φέρεται να αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης (Aκρόπολις ΑΧΕΠΕΥ) φέρεται να παρέδωσε χρήματα από τις προμήθειες για το ομόλογο σε εκπρόσωπο συγκεκριμένου κόμματος! (Τake a wild guess: Μαντέψτε ποιο, για να δω και τι πουλιά πιάνετε…)
2. Το ύψος των προμηθειών των μεσαζόντων ήταν ΣΑΦΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ! (Τrivia: Τίνος την προεκλογική καμπάνια χρηματοδοτεί;)
3. Ο υπουργός και οι υφυπουργοί οικονομικών ΧΑΡΑΞΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ τη διαδρομή του ομολόγου, από την έκδοσή του έως τον τελικό προορισμό, ο οποίος είχε προκαθοριστεί! (Quiz: Γνωρίζετε τι αντίκτυπο δύναται να έχει αυτό, όχι μόνον στις προμήθειες που σίγουρα πολλαπλασιάζονται σε κάθε «στάση», αλλά και στην έκπτωση – και συνεπώς στην ΤΙΜΗ – του ομολόγου;)
Παρένθεση: Είμαι πεπεισμένος ότι, ασχέτως αν μερικοί υποψιάζονται και τις… παρθένες για παρθενορραφή, τα επιτόκια που υιοθέτησε ο Κουρής για λογαριασμό της τράπεζας ΔΕ μπορεί να ήταν...παράλογα, αφού πρόκειται περί οφθαλμοφανέστατου όρου που – αν δημιουργούσε πρόβλημα – δε θα γινόταν δεκτός από τους διοικητές ταμείων, ή θα προκαλούσε ενστάσεις πριν «σκάσει» η ιστορία – ενστάσεις που σίγουρα θα δημοσιοποιούντο. Γιατί ποιος διευθυντής ταμείου θέλει σώνει και καλά να γίνει… τρόφιμος σωφρονιστικού ιδρύματος, ξέροντας ότι – αν ο ίδιος δεν είναι καλυμμένος – θα ήταν το πρώτο εξιλαστήριο θύμα στη σειρά;
Αυτό ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι πολλά χρήματα εδόθησαν σε «κέντρο» εκτός των χρηματιστηριακών εταιριών που αναμείχθηκαν, αφού οι Κ.Κ. Πρινιωτάκης, Παπαμαρκάκης και Αποστολίδης ούτε φτωχοί ήταν, ούτε θα διακινδύνευαν τη (ομολογουμένως εξαίρετη στην αγορά) φήμη τους με τη λήψη ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ προμήθειας. Άρα, ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ» ΑΠΟ ΕΝΩΘΕΝ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ! ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ!!!
ΥΓ: Aν δε το Securities and Exchange Commission των ΗΠΑ, που ξέρω ότι ερευνά την υπόθεση λόγω της εμπλοκής της JP Morgan και δεν είναι ούτε Ζορμπάς ούτε Κολλιοκώστας, βγάλει περίπου τα ίδια συμπεράσματα, τότε –αναπόφευκτα– μερικοί υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης θα χαρακτηριστούν ως «συνεργοί» και «ηθικοί αυτουργοί» και θα κληθούν να καταθέσουν στην ανεξάρτητη αρχή των ΗΠΑ (ασχέτως αν δεν κατηγορηθούν για έγκλημα που δεν έγινε επί αμερικάνικου εδάφους). Κι αν τολμήσουν, ας επικαλεσθούν «πολιτική ασυλία» στους cowboys! (ΑΥΤΟ θα ‘θελα να το δω, αλλά δυστυχώς όταν γίνει δε θα το πάρουμε πρέφα – πλην παρέμβασης…Καρχιμάκη!). Τότε, θα μας πάρουν και τα σώβρακα…ΕΥΤΥΧΩΣ!!!

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.