20.1.11

Δικαστές στις «ευθύνες υπουργών»

Οι πέντε αλλαγές που προτείνονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι εξής:
1. Κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών. Ειδικότερα, ο ισχύων νόμος 3126/2003 προβλέπει πενταετή παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών και υφυπουργών ακόμα και για τα κακουργήματα. Με το σχέδιο νόμου η παραγραφή για αδικήματα υπουργών εξομοιώνεται με την παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες, δηλαδή πέντε χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 για τα κακουργήματα. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν αλλάζει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παράγραφος 2 Συντάγματος αποσβεστική προθεσμία.
2. Επιβολή περιοριστικών όρων. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύεται η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος υπουργών σε όλα τα στάδια της προδικασίας, ακόμη και στη περίπτωση παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο. Τώρα με το νομοσχέδιο μπορεί να επιβληθούν σε υπουργό περιοριστικοί όροι, όπως είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή.
3. Υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους. Με διάταξη του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση να διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται η διερευνώμενη αξιόποινη πράξη. Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να αποφασίσει για τη τύχη των κατασχεθέντων.
4. Δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά προβλέπεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Το Γνωμοδοτικό αυτό Συμβούλιο θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών και έχει ως έργο να προβεί στο νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους και μετά να γνωμοδοτήσει εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού. Τα μέλη του Συμβουλίου αυτού θα κληρώνονται από τη Βουλή. Η γνωμοδότηση του εν λόγω Συμβουλίου θα παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής και εν συνεχεία στους βουλευτές οι οποίοι, μετά από πρόταση 30 βουλευτών, θα αποφασίζει η Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
5. Δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Αναλυτικότερα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού εάν υπάρχουν ακόμη και υπόνοιες σε βάρος του ελεγχόμενου, μπορεί με απόφαση του ανακριτή (και εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη), να δεσμεύονται λογαριασμοί, μετοχές και κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.