10.9.10

Εγκαινιάστηκε η νέα συνοριακή δίοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας στον Έβρο

Νέες προοπτικές ανάπτυξης στην οικονομία και τον πολιτισμό, ανοίγονται μεταξύ των δυο χωρών Ελλάδας Βουλγαρίας μετά τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου – Ιβάιλογκραντ που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Δήμο Κυπρίνου του Έβρου, παρουσία των δυο προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας και Βουλγαρίας Κάρολου Παπούλια και Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Τα εγκαίνια συνέπεσαν με τα 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενώ η συμμετοχή των κατοίκων με τις ελληνοβουλγαρικές σημαίες έδινε το στίγμα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση, όταν το 1988 εγκαινίασε ως υπουργός Εξωτερικών, το συνοριακό σταθμό Ορμενίου - Σβίλεγκραντ και το 1995 υπέγραψε για τη διάνοιξη τριών ακόμη μεθοριακών σταθμών.
Ανέφερε επίσης πως με τη λειτουργία της συνοριακής διόδου θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και στην ανάδειξή της, σε συνδυασμό με το φυσικό της κάλλος, αλλά κυρίως θα διευκολυνθούν οι κάτοικοι των δύο περιοχών στη μετακίνησή τους με σύντομο και ασφαλή τρόπο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα συνοριακή δίοδο.
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας επεσήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις οποίες έχει εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις η Βουλγαρία» και προέβλεψε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η κίνηση Βουλγάρων επισκεπτών προς την Ελλάδα.
Στην τελετή των εγκαινίων την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών Σπύρος Κουβέλης και Γιώργος Ντόλιος. Παραβρέθηκαν ο νομάρχης Έβρου, οι βουλευτές, δήμαρχοι, και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από παιδικά Ελληνικά και Βουλγαρικά συγκροτήματα και με ελληνοβουλγαρικό γλέντι στην πλατεία Ιβάιλογκραντ.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε ότι στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια της διόδου Ζλάτογκραντ- Θέρμες, από τους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, έχουν διέλθει συνολικά 280.000 άτομα.
Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια, εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.