6.7.13

Ξεκινάει η κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Καβάλας

«Έπεσαν» οι υπογραφές της σύμβασης για την κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι Καβάλας, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά. Στην σεμνή τελετή το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδη, ο αντιπροέδρος του Οργανισμού Λιμένα Μιχάλης Τσοκτένογλου και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «ΤΡΙΕΔΡΟΝ Α.Τ.Ε.» Αναστάσιος Τσέλος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, υπογράμμισε ότι η κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων είναι ένα έργο «σημαία» για την Καβάλα, ενώ ο Περιφερειάρχης τόνισε πως τίποτα πλέον δεν αφήνετε στην τύχη.
«Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Βρισκόμαστε στο 92,5% σε επίπεδο συμβασιοποιημένων έργων, όταν ο 2011 ήμασταν στο 32%. Αυτό αποτυπώνει μια εξαιρετική θεσμική συνεργασία όλων των φορέων. Μέσα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας ταυτότητας εντάσσεται και η υπογραφή της σύμβασης για τις πλωτές εξέδρες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαρίνες σε όλη την Περιφέρεια, για να την καταστήσουμε χώρο προορισμού σκαφών. Το λιμάνι της Καβάλας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα σύγχρονο λιμάνι για όλα τα σκάφη. Στο παράλιο μέτωπο του λιμανιού βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εργολαβίες, η επέκταση του προσήνεμου μόλου και η εξωτερική θωράκιση του με προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων, ενώ είναι σε εξέλιξη και η ανάπλαση του παράλιου τείχους του κάστρου της Καβάλας», επισήμανε σχετικά ο κ. Γιαννακίδης. 
Από την σύμβαση κατασκευής του έργου προβλέπεται:
  • Τοποθέτηση πλωτών κυματοθραυστών βαρέως τύπου μήκους 120μ. στην εξωτερική λιμενολεκάνη (περιοχή Α) και 80μ. στην εσωτερική λιμενολεκάνη (περιοχή Β) στο κεντρικό Λιμάνι Καβάλας.
  • Τοποθέτηση πλωτών προβλητών ελαφρύ τύπου συνολικού μήκους 232μ. στην εξωτερική λιμενολεκανη για την διαμόρφωση της περιοχής Α.
  • Τοποθέτηση πλωτών προβλητών από ασυνεχή στοιχεία συνολικού μήκους 270 μ. στην εσωτερική λιμενολεκάνη για την διαμόρφωση της περιοχής Β.
  • Εξοπλισμός των πλωτών προβλητών, της εξωτερικής και εσωτερικής λιμενολεκάνης, με πλωτούς προβόλους (fingers).
  • Υδροδότηση και ηλεκτροδότηση αυτόματων πωλητών τροφοδοσίας νερού και ηλεκτρικού ρεύματος ελλιμενισμένων σκαφών και εγκατάσταση πυρόσβεσης των πλωτών προβλητών.
Με το υπό εκτέλεση έργο, που έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης», επιδιώκεται η αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας, με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, ώστε να εξυπηρετούνται αυτά με ευκολία και να χρησιμεύει το λιμάνι και ως λιμένας τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.
Ο Προϋπολογισμός του έργου, που δημοπρατήθηκε στις 5-2-2013, ανέρχεται στα 5.200.000 € και  περιλαμβάνει εργασίες, Γ.Ε & Ο.Ε, απρόβλεπτα 15%, αναθεώρηση και Φ.Π.Α. Η μέση προσφερθείσα έκπτωση ανήλθε στο 46,51%.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου πρόκειται να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, κατεύθυνση που είναι συμβατή με την ανάπτυξη που επιδιώκεται για την πόλη και την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου λιμένα και η ανάδειξή του ως πόλου έλξης υπερτοπικής εμβέλειας.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου αναμένεται να έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:
  • Άμεσα οικονομικά οφέλη από τον ελλιμενισμό και την παροχή υπηρεσιών των  σκαφών αναψυχής.
  • Τόνωση της τουριστικής κίνησης τόσο στην πόλη της Καβάλας όσο και γενικότερα.
  • Αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη και τη νήσο Θάσο.
  • Σημαντικές θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, λόγω βελτίωσης των τουριστικών υποδομών και του επιπέδου εξυπηρέτησης των σκαφών  αναψυχής.
  • Την καλαίσθητη ανάπτυξη του χώρου του κεντρικού λιμένα της Καβάλας, ο οποίος θα εξυπηρετεί πλέον τα μικρά και μεσαία σκάφη αναψυχής και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, καθώς και τα Ε/Γ Ο/Γ πλοία προς τη Θάσο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 2.781.451 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες, Γ.Ε. & Ο.Ε, απρόβλεπτα 15%, αναθεώρηση και ΦΠΑ. Η ολοκλήρωση του έργου, όπως υπαγορεύεται από την σύμβαση, προβλέπεται να γίνει σε τριακόσιες ημέρες από την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές Μαΐου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.