27.6.13

Μνημόνιο συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου CERN και του TEI Kαβάλας

Συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013 στην έδρα του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.
Πρόκειται για την δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας ερευνητικού και θεραπευτικού Κέντρου που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία πρωτονίων που έχει κατοχυρώσει το CERN. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια έχει ήδη ζητήσει την εκπόνηση μία μελέτης σκοπιμότητας ενώ η διεκδίκησή του σηματοδοτεί την πολιτική βούληση της Διοίκησης της για έμπρακτη στήριξη της ερευνητικής καινοτομίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά το άμεσο χρονικό διάστημα.
«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές σημείο ερευνητικής αναφοράς στον τομέα της αποθεραπείας του καρκίνου. Συντονίζουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μία επένδυση που θα αλλάξει την μοίρα της περιοχής. Η Περιφέρειά μας, αξιοποιώντας την πλεονεκτική της χωροταξία μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο αποθεραπείας καρκίνου με πρωτόνια, προσελκύοντας την αφρόκρεμα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και δίνοντας, ταυτόχρονα, ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας από ολόκληρη την Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης μετά τις συναντήσεις.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Καθηγητής Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας ΑΜ-Θ Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής, συνοδευόμενα από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβη Αλέξανδρο Αλεξανδρή, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του CERN Ρόλφ Ντίτερ Χόγιερ και υψηλόβαθμους συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του τομέα Πληροφορικής Δρ. Σέρτζιο Μπερτολούτσι και ο Έλληνας Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, μέλος του Γραφείου του Γενικού Διευθυντού του CERN.
Παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος της Καβάλας και του CERN με αντικείμενο την εγκατάσταση κόμβου HELLASGRID στο ΤΕΙ της Καβάλας, που εντάσσεται πλέον στο προηγμένο σύστημα πληροφορικής Worldwide LHC Computing Grid του CERN και στο οποίο συμμετέχουν περίπου 200 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Οργανισμοί Παγκοσμίως.
Η συμμετοχή του ΤΕΙ Καβάλας στο συγκεκριμένο πληροφοριακό δίκτυο αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου του, μέσα από δράσεις έρευνας και επιχειρηματικής καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα θα δώσει νέες δυνατότητες συμμετοχής στην επιστημονική έρευνα και στην ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού του Ιδρύματος. Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Κατά την διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπό τον Περιφερειάρχη δόθηκε η δυνατότητα ενδελεχούς και ουσιαστικής συζήτησης που στόχο έχει την διαμόρφωση της στρατηγικής «καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης» της Περιφέρειας για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και η οποία μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από την συνεργασία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της και του διεθνούς Κέντρου CERN, αλλά και την δημιουργία «θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων» που θα στηρίξει το επιχειρείν και τις νέες επενδύσεις.
Να σημειωθεί ότι οι επαφές θα συνεχιστούν με ημερίδα εργασίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το φθινόπωρο και στην οποία θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του CERN της οποίας επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ ο Περιφερειάρχης πρότεινε την φιλοξενία και την διεξαγωγή του επόμενου Σχολείου CERN για την πληροφορική το 2014 στην Καβάλα και αυτού για τον επιταχυντή για το ίδιο έτος στην Ξάνθη.

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.